Otcenás

Cantamus Alati zong op 30 november tijdens het concert in de Kloosterkerk een bijzondere versie van het Onze Vader, het Otcenás van de Tsjechische componist Leoš Janácek (1854-1928).

Oorspronkelijk is dit stuk geschreven als een muzikale illustratie bij de schilderijencyclus 'Ojcze nasz' van de Poolse schilder Jósef Krzesz-Meçina (1860-1934). De schilderijen werden in november 1899 besproken in het Poolse tijdschrift Tygodnik Illustrowany. De directeur van een vrouwentehuis in de Tsjechische stad Brno kreeg dit tijdschrift onder ogen en besloot de schilderijen uit te beelden in vijf levende taferelen. Hij gaf Janácek in 1901 opdracht om een muzikale illustratie van de schilderijen te maken. Dit werd een stuk voor tenor en gemengd koor met piano- of harmoniumbegeleiding. Het arrangement voor harp en orgel, zoals Cantamus Alati het zal uitvoeren, dateert uit 1906 en werd voor het eerst uitgevoerd in Praag.

De schilderijencyclus bestaat uit acht schilderijen. Hierbij de verbeelding van ‘geef ons heden ons dagelijks brood’. Het schilderij stelt twee maaiers voor die de tarwe oogsten. Christus staat naast het veld en geeft een groot rond brood aan een arme. De afbeelding komt uit het oorspronkelijke tijdschrift uit 1901, dat bewaard wordt in de nationale bibliotheek van Polen.